När man pratar med spelare märker man ofta att spelare föredrar en viss konsol. Oftast är det antingen Xbox eller Playstation som föredras men vad är egentligen skillnaderna mellan dessa konsoler? Hur vet du vilken som passar dig bäst utan att prova dem båda?

Det ska vi försöka ta reda på åt dig genom att jämföra dessa två olika märkena så att du sedan kan välja i lugn och ro.

Båda konsolerna kommer från välkända företag; Xbox är skapat av Microsoft och Playstation är skapat av Sony. Playstation kom dock ut ganska långt före Xbox. Den första konsolen för Playstation släpptes 1994 medan Xbox första konsol släpptes 2001. På så sätt har Sony ett litet försprång och lite längre erfarenhet när det kommer till tv-spelsbranschen.

Nutidens konsoler

Spelkonsolerna som används i nuläget är av den åttonde generationens konsoler och det är Playstation 4 och Xbox One som är dagslägets konkurrenter. De har också förbättrade versioner båda två men det är ändå samma sorts konsol. Playstation 4 släpptes i november 2013 i Sverige och Xbox One kom i september året därpå.

landscape

En skillnad mellan dessa två konsoler är att Microsoft har gjort det möjligt att spela en del spel från deras tidigare konsol Xbox 360 även på ett Xbox One, något som inte är möjligt med Playstation 4, vilket är lite tråkigt om du har en stor kollektion av spel till Playstation 3. När det kommer till minnet ligger standard på båda konsolerna på 500 gigabyte eller 1 terabyte. Båda konsolerna ger dig dessutom möjlighet att koppla in en extern hårddisk.

Xbox One X och Playstation 4 Pro

Både Microsoft och Sony har skapat uppgraderade versioner av sina spelkonsoler, de så kallade Xbox One X och Playstation 4 Pro. De är båda konsoler som ska höja din spelupplevelse rejält och båda två hävdar förstås att deras konsol är tuffast. Hur ligger det då till? Båda konsolerna har 4K, HDR och Blue-ray spelare men Xbox One X kan spela upp UHD bluray-filmer vilket en PS4 Pro-konsol inte kan.

Nutidens konsoler

Om du vill använda konsolen till att titta på film måste du alltså ha detta i åtanke. Båda konsolerna har givetvis bättre prestanda än den tidigare versionen och är även snabbare än den tidigare versionen. När det kommer till priser är Xbox One något billigare än Playstation 4 men Xbox one X kostar lite mer än Playstation 4 Pro.

Missa inte priset i jämförelse

En viktig aspekt är att jämföra priserna på det man ska köpa. Det vanliga brukar vara att man ställer kvalitet och pris mot kvalitet och pris, för att få med både aspekten vad något kostar men också vad något är värt ur kvalitetsperspektiv. Ett bra exempel att kika på som är duktika är att på sambla.se kan du läsa mer om att samla lån och få lite inspiration gällande hur man kan jämföra olika saker med priset inblandat.

Nätverksfunktioner och spel

Både Xbox och Playstation erbjuder sina spelare möjligheten att spela online och de har båda sina egna medlemskap för spelarna. Xbox har Xbox live gold som du kan köpa för olika tidslängder, Playstation har Playstation plus som fungerar på samma sätt. Båda konsoler fungerar bra för spelande online och priserna för medlemskap är liknande för båda två.

xboxvsps

När det kommer till spel släpps merparten nya spel både till Xbox och Playstation men de har båda två några exklusiva spel. Xbox har alltid haft spelserien Halo som exklusivt för dem och det har de fortfarande. De har också Sunset Overdrive och Forza Horizon 3 till exempel. Playstation 4 har också några exklusiva spel som till exempel Uncharted 4: A thief’s end och Ratchet and Clank. Om detta är spel du vill ha bör du tänka på exklusiviteten.