Har du redan gått över till bärbart? Nuförtiden behöver man inte enorma jetmotorer för att kyla den hetta mobila grafikchip alstrar. Det betyder att man har kunnat banta ner laptopen till både tunnare och lättare och faktiskt göra den bärbar på riktigt. Dessutom kan man erbjuda grafik i stationär klass.

Nvidias Pascal-GPU:s grafikkort med högre klockhastighet och lägre temperatur gör att man numera sätter in ett GTX 1060 eller 1070 i en laptop utan problem och får dessutom samma kraft som i en desktop.

Skärmarna kommer också allt närmare de stationära datorernas och finns med upplösningar som 1440p eller 4K. Dessutom är G-sync inte enkom för skrivbordet längre.

Priserna för bärbara datorer varierar kraftigt och man får oftast det man betalar för. För den som önskar en bra speldator och känner att ekonomin kanske inte riktigt räcker till finns möjligheten till blancolån hos till exempel Lendify.

Omen by HP 17-an 118no är en bra GTX 1070 dator för den som vill kunna spela de senaste spelen och som dessutom gillar att streama. Den är kanske tung och lite otymplig som många 17-tummare är, men skärmen är oerhört bra med en bildfrekvens på 120 hertz. Färgåtergivningen är bra och likaså svärtan, men kan upplevas lite gråmatt vid sidan av en del konkurrenter. Den har en batteritid på upp emot 13 timmar. Fläktljudet är lite högt vid belastning men ingenting man störs av. Prestandan hos Omen by HP 17-an 118no är ett ordentligt kraftpaket. Inga hack eller andra underligheter förekommer ens i högsta grafikläge när man spelar de senaste spelen som till exempel Destiny-serien. Datorn har också en numpad, bakgrundsbelyst tangentbord och väl markerade AWSD speltangenter. En irriterande detalj är att när man använder ASWD tangenterna för att röra sig, samtidigt som man vill styra kameran med touchpaden så stängs touchpaden av utan att man har någon lättillgänglig åtkomst för att ändra denna inställning. Ett ISO tangentbord hade också varit att föredra. ANSI’s enterknapp är väldigt kompakt.

Priset för den här datorn ligger runt 19000 kronor och här kan Lendify vara ett alternativ om man inte vill gräva ett gigantiskt hål i plånboken.

Asus ROG Strix GL502VS-DS71 tillhör en av de bättre laptoparna för gaming. Skärmen är 15 tum vilket räcker gott för en bra spelupplevelse. Storleken gör att den faktiskt är bärbar på riktigt. Endast 30 mm gör den till en av de allra tunnaste GTX 1070 laptoparna på marknaden. G-Sync -skärmen gör att man inte måste välja mellan osynkade bildrutor och 60 FPS. Den har en Intel Core i7-7700HQ processor och 16 GB DDR4-RAM. Den har alla anslutningar man kan förvänta sig, men Type-C porten saknar Thunderbolt 3-anslutning. Det gör att överföringshastigheten begränsas till 10 Gbps istället för 40. Batteritiden är bara ett par timmar, sedan måste strömkabeln in igen, oavsett om man spelar eller inte. Om man kan stå ut med detta är 16000 kronor ett bra pris för en dator av den här kalibern. Om man absolut kräver en 17-skärm finns datorn i uppskalad version.

Naturligtvis måste en mycket bra budget-dator också nämnas, nämligen Acer Predator Helios 300. Denna dator är en GTX 1060 men har en Intel Core i7-7700HQ och 16 GB DDR4-RAM. Den största skillnaden är utrymmet för lagring och själva konstruktionen. Helios 300 främsta kvaliteter är batteritid och pris. Det enda som egentligen saknas är G-Sync, men om man fixar en lite bland inställningarna kan man enkelt upprätthålla 60 fps i så gott som vilket spel som helst. Batteritiden räcker över fyra timmar om man sänker ljusstyrkan till hälften.

Priset ligger någonstans från 11000 kronor och uppåt varför Lendify även här kan vara ett alternativ.