Genom de olika konsolgenerationerna har olika spelkonsoler från olika företag varit ledande inom sitt fält. Nu när branschen är inne i sin åttonde generation av spelkonsoler är det Nintendo Switch, Microsofts Xbox One och Sonys Playstation 4 som står för majoriteten av sålda enheter. Även Nintendos Wii U räknas inom den åttonde generationen av spelkonsoler men efterföljdes i mars 2017 av deras hybridkonsol Nintendo Switch eftersom Wii U sålde dåligt.

Top-3-Gaming-Consoles-to-Buy-in-2018

Nedan kommer de tre ledande konsolerna från Nintendo, Microsoft och Sony presenteras med sina tillbehör, egenskaper och spel med mera. Dessa konsoler är efterföljarna till den sjunde konsolgeneration; Nintendo Wii, Microsofts Xbox 360 och Sonys Playstation 3. Den klara vinnaren sett utifrån sålda enheter var då Nintendo Wii med över hundra miljoner exemplar. Varken Xbox 360 eller Playstation 3 nådda sådana höjder men har kommit ikapp något under den senaste generationen.

Xbox One

Då Xbox One först visades upp hade den många funktioner som förbryllade konsumenterna och gav konsolen en svår start.

Xbox One

Bland annat var det tänkt att man var tvungen att ha internetuppkoppling men Microsoft lyssnade dock på kritiken och förändrade de flesta av dessa aspekter. På senare tid har dess anseende gått upp en del och försäljningen har ökat något. En ny version med stöd för högre upplösning släpptes 2017 vid namn Xbox One X.

Playstation 4

Den tydligaste vinnaren säljmässigt under den åttonde generationen är hittills Playstation 4, dels på grund av deras start där de stod som en motpol till Microsofts konsol som fick ett stort bakslag.

ps4

Sony har under denna generation uppvisat flera exklusiva titlar som dragit till sig en stor del av konsumenterna. Även de har, precis som Microsoft, släppt en ny version som bland annat har stöd för högre upplösningar. Denna konsol kallas Playstation 4 Pro.

Nintendo Switch

Eftersom Wii U sålde så pass dåligt valde Nintendo att släppa ytterligare en stationär konsol under den åttonde generationen. Denna konsol, Nintendo Switch, utformades som en hybridkonsol som både kan användas stationärt och bärbart.

Game-consoles-lowres-switch

I och med denna innovation har Nintendo återigen tagit sig tillbaka på spelmarknaden. Ett större stöd för tredjepartsutvecklare och bättre onlinefunktioner är också några av anledningarna till att Nintendos senaste konsol har blivit en större konkurrent än tidigare.