Coronaviruset har påverkat nästan alla aspekter av vårt dagliga liv. Arbete, träning och underhållning har alla mer eller mindre behövt anpassas till de nya riktlinjerna om isolering. Resultatet har gett oss svåra prövningar, men det har samtidigt också gett oss nya perspektiv på allt som vi kanske hittills tagit för givet.

Dataspelsbranschen klarar sig bra under kriser

Covid-19 har varit en internationell epidemi och tragedi. Men även i de värsta katastroferna kan man så småningom se ljusglimtar som långsiktigt kan gynna oss alla, både på individuell och samhällelig nivå. Vikten av personlig hygien och att hålla avstånd är rutiner som nu förhoppningsvis är inpräntade i alla människor efter denna kris. Att regelbundet tvätta händerna och att köpa hem bakteriedödande handsprit från till exempel apohem.se/handsprit torde kanske vara självklart för de flesta, men de som brustit i dessa rutiner har nu fått sig ett uppvaknande som stärker oss inför nästa kris.

En annan positiv aspekt är att fler har fått upp ögonen för dataspelen som tidsfördriv. Främst i underhållningssyfte men också för utbildning. Branscher som grundar sig i arbete vid en dator, till exempel systemutveckling eller spelutveckling är generellt redan mycket bättre på att hantera det dagliga arbetet virtuellt. Många företag har redan detta som vardagsrutin. Det finns arbetslag som är utspridda över hela världen och som aldrig träffats i verkliga livet. Detta är en anledning till att dataspelsbranschen har klarat sig bra under coronakrisen.

En annan anledning är att data- och tv-spel i sin natur utförs hemifrån. Visst är det fortfarande populärt att sitta med ett gäng kompisar hemma i soffan och spela, men majoriteten av allt spelande sker idag antingen online eller offline i så kallade “single player”-spel – alltså spel som är designade för att spelas helt ensam.

Stor variation av spel – något för alla

De som inte är särskilt insatta i dataspel, eller har tagit en spelpaus på några år, kommer antagligen bli förvånade över det enorma utbud och den stora variation som finns. Klassiska pusselspel som Tetris och Bejeweled kan vem som helst hoppa in och spela på i princip vilken spelkonsol eller dator som helst. Actionspel, rollspel, rytmbaserade musikspel och djupa strategispel är bara en bråkdel av alla de genrer som finns ute på spelmarknaden idag.

Även de som tidigare haft en negativ inställning till dataspel har börjat omvärdera detta. I en artikel från SVT rapporteras det att Världshälsoorganisation WHO uppmanar människor att spela dataspel om det hjälper för att hålla social distans. WHO har en historia av relativt hård kritik mot dataspel och har klassat dataspelsberoende som en form av psykisk sjukdom. Nu har med andra ord attityden vänts i 180 grader.

Sammanfattningsvis har dataspelsbranschen klarat sig bra under coronatiderna. När människor tvingar att isolera sig själva är datorspel ett av de mest trygga tidsfördriven man kan ta sig an. Med det stora utbud som finns på både spelkonsoler och datorer är det inte längre bara spel för den typiske gamern, utan för alla typer av människor som inte räds för att prova något nytt.