Den kanske viktigaste komponenten i en dator är processorn eftersom det är där de flesta beräkningar görs samt program körs. Vilken typ av processor som finns i datorn avgör hur snabb datorn är. Datoranvändare bör ha åtminstone lite kunskap om de olika processorfamiljerna och vilka modeller som är snabbare och långsammare. Nya processorer har ibland speciell teknik och det senaste är APU, Advanced Processing Unit, där man har byggt in ett grafikkort på processorchipet. AMDs senaste processorer med namnet Fusion samt nyare Intel-processorer i Core i5- och i7-serien är typer av APU-enheter.

Sammanfattning 2

Dessa två tillverkare är de främsta på marknaden när det kommer till processorer.
I världen av CPU-processorer har det varit stillastående under en gansla lång tid men den har nu fått en nytändning i och med AMD Ryzen samt Intels Coffe Lake-processorer. Dessa två jättar har varit mångåriga konkurrenter och det är tack vare denna konkurrens som några av de absolut bästa processorerna har producerats. Det finns nu möjlighet för alla, oavsett budget, att välja bland de bästa processorerna. Både AMD och Intel är på väg att lansera ett stort sortiment av processorer, AMD med Ryzen 2nd Generation och Intel med Core i9-processorer för bärbara datorer samt Coffee Lake-processorer för stationära datorer.

Bästa CPU – AMD Ryzen 7 2700X

AMD har under en ganska lång tid landat på en andraplats efter Intel i många kategorier förutom när det kommer till pris. AMD har nu lanserat de första processorerna med 12 nanometer och väldigt hög prestanda, Ryzen 7 2700X samt Ryzen 2nd Generation.

AMD

AMDs processorer, både enkärniga och flerkärniga, kan idag hantera mer arbetsbelastning än Intels processorer, vilket är första gången på relativt lång tid. Ryzen 2nd Generation har 12 nanometer med högre klockhastigheter och bättre övergripande funktioner och Ryzen 7 2700X har en inbyggd RGB-CPU-kylare. AMD Ryzen 7 2700X är en kraftfull och effektiv processor till ett rimligt och bra pris.

Bästa gaming-CPU – Intel Core i5-7600K

Intel Core i5 och i7 är de senaste i serien av processorer från Intel som ersätter Core 2 med olika pris och prestanda. Processorn i5 med två eller fyra kärnor samt i7 som är mer kraftfull med fyra eller sex kärnor är båda mycket snabba.

intel-core-i7-handscale2-800x533-c-720x720

Processorn åtföljs av bokstaven K som betyder att den kan överklockas. Intel Core i5-7600K är en fyrkärnig processor som är upplåst och överklockbar. Intel-processorer har vanligen Turbo Boost som är en teknik som skjuter till extra kraft till processorn när den är utsatt för hård belastning. Den processorn som rekommenderas för gaming är Intel Core i5, vilken ger bäst prestanda för bäst pris.

Sammanfattning

Utvecklingen har gått snabbt framåt när det kommer till CPU-processorer, både när det gäller kapacitet, arbetsförmåga, energiåtgång och snabbhet. Det finns idag ett mycket stort utbud av många olika CPU i alla prisklasser som håller väldigt hög kvalitet. När den bästa CPU-processorn utses tittas det inte bara på prestanda och snabbhet utan också på priset.

best-gaming-motherboards

För datoranvändare är även användningsområdet mycket viktigt. Behöver användaren en processor som kan hantera gaming och/eller dagligt arbete? De ledande företagen Intel och AMD har båda ett brett utbud av processorer och de CPU-processorer som är nämnda i texten anses vara de bästa på marknaden just nu.